Filmprojektor – att tänka på

En av de bästa lösningarna i hemmet för filmälskaren är att investera i en projektor och en projektionsduk för att kunna titta på filmer med biokänsla hemma i soffan. På det sättet får man det bästa av två världar – biodukens stora bildskärm men ostördheten och komforten av ens egen soffa.projector-428664_640

När du väl har köpt din projektor och din duk vill du med största sannolikhet bara hem för att köra igång favoritfilmen direkt, men det finns några saker du måste förbereda och tänka på innan projektorn är klar för användning. Förutom projektorn behöver du till exempel fästen för att hänga upp projektorn. För att köpa rätt fästen måste du dels veta vad din projektor väger, och dels om den har en funktion som kallas lens shift. Denna funktion gör att du kan justera projektorns objektiv uppåt eller nedåt eller i sidled. Detta gör monteringen betydligt enklare, eftersom du kan placera projektorn snett i förhållande till duken. Utan den funktionen måste du hitta en plats där du kan hänga upp eller ställa projektorn så att den är riktat rätt mot duken, vilket naturligtvis begränsar möjligheterna.

Förutsatt att din projektor har lens shift är dock en av de bästa lösningarna att fästa projektorn i taket, eftersom den då är ur vägen, vilket underlättar städning och möblering. Två saker är viktiga att tänka på för fäste i taket: att fästet klarar av projektorns vikt och att du fäster med rätt metod beroende på vilket material taket består av. I ett betongtak kan man helt enkelt använda en slagborr. I ett gipstak kan man antingen använda sig av mollyplugg eller hitta reglarna i taket (genom att knacka och lyssna eller, för att vara på den säkra sidan, med en elektronisk regelfinnare). Att fästa projektorn i reglarna är säkrare; metoden med mollyplugg fungerar bara med något lättare projektorer. Samma principer gäller om du vill fästa projektorn i väggen. När du har installerat din projektor är allt du behöver ett surroundsystem för att få total biokänsla!

Om du känner att du kom fram till en bra lösning, och vill dela med dig av dina tips till andra filmälskare, kan du enkelt skapa en hemsida gratis för det på Hemsida.se.

Taggar: