Videobutik

Vintage VHS Rewinder

I slutet på 1970-talet var det inte så många som hade en videobandspelare hemma. 1976 hade JVC utvecklat ett videosystem för hemmen som kallades Video Home System, VHS. VHS kallades både mediet själva filmkassetterna och spelaren. VHS kom att dominera konsumentmarknaden. Under 1980-talet konkurrerade VHS ut de övriga två systemen som funnit parallellt på marknaden; Betamax- och Video 2000.

 

Videobutiker i Sverige
En man, Gérard Versteegh, var pionjär på videouthyrningsmarkanden. År 1979 började han hyra ut videofilmer på sin bensinstation i Stockholm. Även om verksamheten inte var stor inledningsvis så växte den med tiden. Under namnet Videogruppen kom Versteegh att distribuera hyrfilmer till Shells bensinstationer i Sverige. Sedan etablerades fler videouthyrningskedjor som ägdes av andra. Antalet videobutiker blev allt fler i början av 1980-talet allt eftersom videon växte i popularitet och VHS-spelarna gick ned i pris.

 

Videobutiken
Videobutiken är en affärsverksamhet som har som affärsidé att hyra ut videofilmer. En del butiker har även ett filmsortiment som de säljer. En del butiker har kompletterat uthyrningen av filmer med kioskvaror som godis, läsk och chips. Vad vore en film utan de tillbehören.

I början var det vanligt att butikerna hyrde ut videobandspelare. Då man hyrde en film hyrdes den för ett dygn eller tre dygn. För att slippa drabbas av straffavgift skulle filmen återlämnas i tid och den skulle vara tillbakaspolad. En del butiker hade till och med en speciell utrustning som var avsedd enbart till att spola tillbaka filmer.Videobutik 2

 

Ny teknik
Med ny teknik följer ofta ett nytt format. Så har även skett på videomarknaden. Gradvis har man i videobutikerna gradvis övergått till DVD och Blu-ray sedan slutet av 1990-talet.

 

Videobutikens död
Bredbandsutbyggnaden har lett till att allt fler har tillgång till internet. Därmed har nya kanaler för distribution av film öppnats upp. Framför allt gäller det utbudet av streamad film vilken ökat och fortfarande ökar sedan 2010. Även den digitala hyrfilmsdistributionen har ökat. Det förekommer också att en del laddar ned filmer olagligt. Det ökade digitala utbudet drabbar videobutikerna. Människan är en bekväm varelse. Varför gå till en videobutik när man kan hyra en film via fjärrkontrollen på sin TV. Man kan ju dessutom ser hur mycket film man vill till ett fast pris per månad, genom att abonnera på tv kanaler hos canaldigital.se. Varför då hyra en film i taget kan man fråga sig. Alldeles särskilt då priset att hyra en videofilm kostar omkring 10-30 procent av vad det skulle kosta att köpa den. Köper man den kan man dessutom se den så många gånger man vill. Vilket även gäller då man ser filmer på betalkanalerna eftersom de repriseras där.

Taggar: