4D-bio

couple in the cinema

Med bredband och internetaccess ökar hushållens utbud av filmer för nedladdning och streaming samt köp via webbutiker. Man är bekväm och sitter gärna uppkrupen i soffan och laddar ned eller streamar film med hjälp av sin fjärrkontroll till smart-tv: n. Andra tittar på film på sin smartphone, läsplatta eller dator.

För att locka soffpotatisar och den tidigare biopubliken åter till biograferna har det utvecklats ny teknik som används i specialbyggda 4D biografer.

 

Historiska effekter
Historiskt sett har kreativiteten på området effekter varit livlig. Publiken som såg skräckfilmen The Tingler blev skärrade eftersom man installerat buzzers i biosalongens säten som aktiverades under filmens gång. Nästa innovation var Sensurround som kom år 1974 till filmen Earthquake. Stora bashögtalare som skapade starka vibrationer, vilket passade till filmen, fast kunde orsaka skada på byggnader. Spännande initiativ togs av filmskapare 1960. Då lanserade man det som de kallade Smell-O-Vision. Till filmen Scent of Mystery, blev publiken översköljd av dofter i samband med speciella tillfällen i filmen. Trettio dofter förekom under en visning allt för att stimulera biobesökarnas sinnen. Bland annat krutrök och blomsterdoft fyllde salongerna. Inget för doftallergikern dock.4D-bio 1

 

4D bio
4D-bio är ett underhållningssystem, en annorlunda biograf skulle man kunna säga: Den liknar en helt vanlig biograf, fast här presenteras filmerna med vanlig 3D-teknik med en tillkommande fjärde dimension i form av olika fysiska effekter som stimulerar biobesökarens sinnen. Sätena i biografen kan vibrera eller tippa framåt eller bakåt, liksom sidledes. Därtill förekommer vattenskvätt, lukt, dimma, rök och vibrationer. En klar utveckling av tidigare ansträngningar att kittla publikens sinnen. Begreppet 4D bio avser just ett tillägg av en fjärde dimension, som där den tekniska utvecklingen i nuläget – ligger utanför filmduken.

 

Första 4D-bion i Sverige
På Tekniska museet i Stockholm öppnades landets först 4D bio 2007 – Cino 4 – bion där du ser film med hela kroppen, som Tekniska museets slogan lyder. Numer kan man köpa biljetter via Tekniska museets hemsida. Viktigt att tänka på innan man köper biljetter är att små barn inte bör gå på den här typen av filmvisningar.

Taggar: