3 dystopiska filmer där elektricitet saknas

En värld utan el, det är en vanlig miljö i dystopiska filmer. Filmerna kan oftast placeras i genren science fiction. De behöver dock inte vara sci-fi-rullar, som exemplen visar.

1. Flugornas herre (1990)

Flugornas herre eller Lord of the flies är ett ypperligt exempel på en dystopisk film som utspelar sig i ett samhälle där elektricitet saknas men som inte är science fiction. Filmen bygger för övrigt på William Goldings bok med samma namn och är en robinsonad. Efter ett flygplanshaveri hamnar ett gäng överlevande tonårspojkar på en öde ö. Där måste de bygga upp ett samhälle från grunden och olika sociala grupperingar tar snart form.

2. Waterworld (1995)

Waterworld är däremot science fiction. Inget elavtal i världen kan rädda jordens befolkning undan den klimatkris som lett till att polarisarna smält och planeten nu är fylld av vatten. Men kan en flicka vara räddningen? På en flickas rygg är nämligen en karta tatuerad och denna karta verkar leda till torra land. Kevin Costner spelar huvudrollen i filmen och det är hans uppgift att skydda flickan och hennes mamma, så att de alla till slut kan finna det så kallade Dryland och slippa leva på sina förfallna båtar.

3. Vägen (2009)

I Vägen eller The road måste människan fortsätta tillvaron efter världens undergång. Det här är en mörk film – och från början en bok av Cormac McCarthy – som utforskar vad som händer när människan fråntas de mest grundläggande sakerna. En far och son har varken elektricitet, värme eller mat och rör sig genom ett landskap där desperationen växer. Runt omkring finns olika grupperingar och vissa av dem drar sig inte för att skada andra.

Det här var exempel på tre filmer som utspelar sig i en värld utan elektricitet. Om du vill se ett mer dokumentärt berättande kring problematiken och hur det skulle kunna bli här i Sverige rekommenderas SVT-serien Nedsläckt land å det varmaste.