Filmmusikens betydelse
Att filmmusik betyder den musik som förekommer i filmer är något som alla förstår. Men långt ifrån alla utanför filmbranschen vet exakt hur stor betydelse musiken faktiskt har för filmupplevelsen. Viss filmmusik är given, nog känner vi alla igen signaturlåtar från till exempel Star Wars, Psycho och olika Disneyfilmer. Men hur är det med musiken som vi inte tänker på, som finns där i bakgrunden och bara får oss att känna?
Filmmusik som påverkar
För att få den riktigt optimala upplevelsen av ljud och musik i en film så gäller att ha rätt utrustning. Det är inte så komplicerat som det låter. Det absolut bästa är att införskaffa ett kvalitativt gaming headset då ett sådant ger dig en nära och uppfyllande ljudupplevelse, inte bara vid spelande utan också vid filmtittande. När du sätter igång en film och använder dina hörlurar och väljer att fokusera på musiken i filmen så kommer du märka att filmmusik ofta består av klassisk musik. Klassisk musik är enligt en studie från 2015 kopplat till gener som påverkar den delen av hjärnan som styr vårt njutningscenter. Under studierna så visade det sig att hjärnaktiviteten ökade när man till exempel lyssnade på Mozart. Oftast påverkar den klassiska musiken i filmer oss utan att vi är direkt medvetna om det. När du slutat titta på en film, minns du tydligt att du lyssnat på klassisk musik under filmen? Förmodligen inte då det var en del av stämningen. Filmmusik såsom populära mainstream-låtar minns vi ofta när de är med i filmer eftersom de skapar direkta minnen på samma sätt som om du enbart lyssnar på musik.
Hans Zimmer
Hans Zimmer är en av de tyngsta namnen inom Hollywood när det gäller filmmusik. Han har producerat och spelat in över hundra låtar till filmer och blivit nominerad till pris för runt hälften av dem. Han vann en Oscar för musikproduktionen i Lejonkungen och har också vunnit priser för musik i filmer såsom Gladiator, Den sista samurajen, Den tunna röda linjen, Inception, Interstellar osv. Hans Zimmer är ursprungligen från Tyskland och räknas idag som en av världens största musikaliska innovatörer inom film.
Max Steiner
Max Steiner var en av ledarna inom filmmusiken. Han insåg musikens inverkan på filmpubliken tidigt. Hans musik till filmer under trettiotalet såsom King Kong fick både branschen och publiken att förstå den enorma betydelsen av filmmusik. Max Steiner föddes 1888 och redan vid tolv års ålder komponerade han sin första opera. Max Steiner producerade och skrev över 300 låtar under sin livstid och de mest kända filmerna vi känner igen även i Sverige där hans musik används är Borta med vinden, Casablanca och Unga kvinnor.