De mest inkomstbringande filmerna genom historien

Alla tycker väl om att gå på bio då och då, men när vissa filmer hade premiär på bio flockades människorna till salongerna som aldrig förr. Detta syns på den summa pengar som filmerna drog in i biointäkter från hela världen.

Den film som toppar listan över de filmer som har dragit in mest biointäkter genom historien är Avatar, som hade premiär år 2009. Denna science fiction-film som regisserades av James Cameron drog in hela 2,78 miljarder dollar från biobesökare över hela världen.

Även den andra platsen på listan innehas av en av James Camerons filmer: Titanic. Titanic hade premiär år 1997, och den romantiska filmen om den verkliga tragedin lockade så många biobesökare att filmen drog in hela 2,18 miljarder dollar.

På tredje plats på listan finner man en film som i skrivande stund fortfarande spelas på biosalonger runt om i världen, och som således har möjlighet att klättra på listan, nämligen Star Wars: The Force Awakens. För tillfället har den sista installationen i den episka rymdsagan dragit in hela 1,75 miljarder dollar.Titanic_poster

Om man endast väljer att fokusera på vilka animerade filmer som dragit in mest biointäkter hittar man Disneys Frost högst upp på listan, som dragit in 1,27 miljarder dollar. Den summan är tillräcklig för att placera filmen på en femteplats på listan över samtliga mest inkomstbringande filmer.

Denna lista blir dock något missvisande om man betänker den inflation som har skett sedan filmer började sändas på bio. I biografernas begynnelse var biljettpriset av förklarliga skäl betydligt lägre än det är idag. Om man justerar listan, och anpassar den efter inflationen, ser den därför något annorlunda ut. Då hittar man Borta med vinden, som hade premiär 1939, på första plats. Avatar är dock fortfarande tvåa.

Idag är som nämndes ovan biljettpriserna för att gå på bio högre än någonsin tidigare, och om man ska gå en hel familj och se en storfilm blir det åtskilliga hundralappar som går åt. Om du inte känner att du har råd, men gärna skulle vilja bjuda din familj på en bioupplevelse, kan det vara en bra idé att leta igenom dina byrålådor efter guldsmycken och annat som du inte längre använder. Du kan nämligen sälja guld på Guldbrev.se, och få pengar så att det räcker till många biobesök.

Taggar: