Den bästa filmmusiken

Vissa filmer berör oss särskilt mycket, och även om vi inte tänker på det är det ofta musiken som ligger bakom våra känslor. Ett riktigt bra soundtrack till en film kan förhöja hela upplevelsen, och lämna djupa spår som stannar med oss länge.

Detta bevisas om inte annat av det faktum att viss musik som komponeras till en film blir så populär att den får ett liv utanför filmen, och börjar spelas på radion och på Spotify. Under 2014 skedde detta med ett flertal låtar som skapades som filmmusik. Den låt från en film som spelades allra flest gånger under 2014 var Ed Sheerans ”I see fire” från filmen The Hobbit: Smaugs ödemark. I detta fall samverkar sannolikt flera faktorer till låtens popularitet: den framförts av en populär artist, den är vacker och fängslande och den skapades för en storfilm som setts av miljontals människor världen över.The_Hobbit_trilogy_dvd_cover

En liten trend bland topp tio-listan över filmlåtar på Spotify under 2014 verkar vara låtar som skapades för animerade filmer. Två av låtarna kommer nämligen får Disneys omåttligt populära Frost: ”Let it go” och ”For the first time in forever”, som framförs av Indina Menzel och Kristen Bell. De kvalar in på nionde respektive tionde plats. Redan på andra plats på listan hittar man dock Pharrel Williams låt ”Happy” från filmen Dumma mej 2.

Frågar man det brittiska folket vilken film som har den bästa filmmusiken genom tiderna finns dock ingen av dessa låtar med på listan. Högst upp hamnar istället Star Wars, vars filmmusik skrevs av John Williams inför den första filmen, som släpptes 1977. Och det brittiska folket är inte de enda som tycker att filmmusiken i Star Wars är något alldeles extra – den belönades nämligen med en Oscar det året. På andra plats på listan hamnar musiken till Den onde, den gode, den fule, och på tredje plats musiken till West Side Story.

Om du har svårt att höra musik och dialog när du tittar på film kan du lida av nedsatt hörsel. Då kan du behöva besöka en hörselmottagning för att testa hörseln och få hjälp med att välja en hörselapparat som passar dig. Om du bor i Stockholm hittar du en bra hörselmottagning på hörbart.se.

Taggar: