Disneyklassiker som live-action

Allt sedan Walt Disney presenterade sin allra första sagofilm om Snövit och de sju dvärgarna år 1937, har Disney bjudit på ett stort antal långfilmer i tecknad form. Vem minns inte Bambi, Askungen, Dumbo, Djungelboken, Lejonkungen och alla de andra som blivit klassiker?

Tecknad film i all ära, men nu har live-action tagit ett kliv in på scenen. Klassiker har gjorts om med riktiga skådespelare och flera är på gång. Många har säkert frågat sig om det verkligen kan vara ett lyckat koncept och svaret på det är faktiskt ja. Först ut var Alice i Underlandet 2010, i regi av Tim Burton, där Johnny Depp innehade rollen som Hattmakaren. Filmen fick en uppföljare med samme regissör i Alice i Spegellandet 2016.

Filmer som fått en remake

Oavsett om man föredrar att se film på en bioduk eller en enhet, så har Disneyfilmerna en alldeles egen tjusning. Det fungerar lika bra att se Disneyfilmer på Ipads som någon annanstans.

Angelina Jolie gjorde en minnesvärd roll som häxan Maleficent (Törnrosa) 2014 och återkom i uppföljaren Maleficent 2 – Ondskans Härskarinna 2019. Lily James spelade Askungen under regi av Kenneth Branagh 2015 och Cate Blanchett hade rollen som den elaka styvmodern. Richard Madden från GoT spelade prinsen. 2016 kom Djungelboken med Neel Sethi som Mowgli och djurens röster i filmen gjordes av bland andra Christopher Walken, Scarlett Johansson och Idris Elba. Det är också den filmen som hyllats av kritikerna. 2016 kom även Peter och Draken med Oakes Fegley i rollen som Peter. Nästa remake i ordningen blev Skönheten och odjuret med Emma Watson i rollen som Belle 2017. 2018 får vi se en fullvuxen Christopher Robin, spelad av Ewan McGregor, återknyta till sin barndom i Christopher Robin (Nalle Puh). 2018 axlade Emily Blunt rollen som Mary Poppins i filmen med samma namn. 2019 tog sig Tim Burton an Dumbo, där Colin Farrell har en huvudroll. Samma år kom Aladdin med Will Smith som anden, i regi av Guy Ritchie och Lejonkungen med röster av bland andra Beyoncé som Nala, Donald Glover som Simba och Seth Rogen som Pumba. Även Lady och Lufsen fick en remake 2019 i regi av Charlie Bean, där Justin Theroux gör Lufsens röst och Tessa Thompson Ladys. 2020 kom Mulan med Jet Li i en av rollerna.

Kommande remakes

Cruella var planerad att komma 2020 men har blivit försenad på grund av rådande pandemi. Emma Stone spelar den ondskefulla Cruella (från Pongo och de 101 Dalmatinerna). Den lilla sjöjungfrun har inte fått något premiärdatum ännu, men är en musikal med både gamla och nya låtar där Halle Bailey ska spela Ariel. Snövit och de sju dvärgarna ska också få en remake ur ett annat perspektiv, nämligen via Snövits systers Red Rose. Inget datum för premiären är satt ännu. Andra planerade remakes är Lilo och Stitch, Ringaren i Notre Dame, Pinocchio, Bambi, Robin Hood, Hercules samt Peter Pan och Wendy. En hel del att se fram emot alltså för alla Disney-entusiaster.