Statistens viktiga roll

När man ser på en film eller en TV-serie finns det med största sannolikhet många personer som är med som man inte alltid tänker på. Filmar man exempelvis en scen ute på en gata brukar det röra sig personer i bakgrunden, eller om man filmar på ett café är det vanligtvis inte bara skådespelarna som syns i bild. De övriga personerna som syns kallas för statister, och de är ovärderliga för att en film ska fungera och bli bra. Hade man plockat bort alla statister hade scenerna känns platta, livlösa och väldigt uppgjorda. Statisterna ger helt enkelt energi och liv, något som gör dem minst lika viktiga som skådespelarna. För att bli statist krävs det inte någon speciell utbildning, men det kan vara bra att veta lite mer om vad som förväntas av en och vilken typ av roller man kan få göra på en inspelning före man väljer att ansöka om ett statistjobb.

Vad är statistens uppgift på inspelningsplatsen?

När man får ett jobb som statist ska man vara förberedd på att det kan bli många timmars väntan där man inte gör någonting alls. Det kan bland annat bero på att filmteamet ligger efter i sin planering, eller att de väntar på att rätt väder ska komma. När man är statist kommer man få enkla instruktioner från regissören, men inte några krångliga sådana som är svåra att följa. Som statist är ens största uppgift att vara sitt vanliga jag, och att göra det regissören ber om. Det kan exempelvis vara att gå över en gata, att vara publik på en konsert eller att jobba i kassan på ett varuhus. En statist kan ha en eller två repliker men sällan mer än så. Det vanligaste är att man inte har några repliker alls. Att vara statist är väldigt roligt, något Pia som arbetade som statist i Bron kan vittna om. Det är speciellt bra om man är intresserad av film och TV och funderar på att skapa sig en framtid inom den branschen.

Hur får man jobb som statist?

För att få jobb som statist kan man välja att höra av sig till olika produktionsbolag eller castingfirmor. Dock letar de oftast efter de större rollerna och därför kan det löna sig att istället leta på nätet efter lediga jobb inom film, exempelvis hos NetJobs. Ibland letar rollsättare efter ett speciellt utseende så när man skickar in sin ansökan ska man vara noga med att ha nytagna bilder, gärna en porträttbild och en helkroppsbild. I sitt CV kan man skriva om man har tidigare erfarenhet från statistjobb och om man har några speciella kunskaper. Kan man exempelvis cykla på en enhjuling eller köra en lastbil är det bra att skriva med eftersom rollsättarna ibland behöver hitta statister som kan göra och utföra vissa saker. CV:t ska också innehålla ålder, längd och eventuell dialekt. Om rollen inte har några repliker är dialekten inte lika viktig att nämna, men det kan vara fördelaktigt så man visar de som rollsätter vad man kan.