Under Toscanas sol – en feel good-film

Under Toscanas sol är en riktigt mysig film från 2003 och som är väl värd att se. Regissören Audrey Wells har väl förvaltat Frances Mayes bok som är en förlaga till filmen. Dock skiljer sig filmen och boken åt på flera punkter. Regissören har låtit huvudkaraktären, som heter Frances Mayes, vara singel efter en uppslitande skilsmässa och åka till Toscana på en tröstresa. Böckerna baseras på Frances Mayes riktiga liv och beskriver hennes liv från den dagen hon fann sitt drömhus i denna italienska stad. I filmen hittar Frances det underbara huset men som har en förfärlig trädgård. Problemet är bara att hon inte vill bo själv.

En nystart i Italien

Huvudrollsinnehavaren är skådespelaren Diane Lane och hon gör en flirtig rolltolkning av Frances. Tidigt i filmen möter Frances den före detta modellen Katherine som lär henne att det viktigaste i livet är att vara rätt klädd och att ha ordning på sitt hår. Katherine blir något av en läromästare som också ger mer användbara råd till Frances, som exempelvis att se livet som ett barn och att vara beredd på det oväntade. Frances tog första steget ut i det okända och det för henne oväntade när hon köpte huset med namnet Bramasole. Du kan också hitta ditt drömhus i Italien och starta på nytt.

Att hitta sig själv

När Frances kom till Toscana var hennes liv i spillror och hon kände sig splittrad efter sin skilsmässa. Tack vare de varma människorna som hon träffar i staden stärks även hennes självkänsla. Hon renoverar huset samtidigt som hon ”renoverar” sin själ. Byggarbetarna är främst gästarbetare från Polen som inte skulle tacka nej till en romans med Frances. Hon har dock bestämt sig för att klara sig själv, utan män men samtidigt finns längtan efter någon att dela huset med. Detta problem grubblar Frances över i filmen. Hon gör det i en vacker miljö som nog får de flesta att bli förälskade i Toscana och vilja åka dit på direkten.