Utomhusbio

I många städer har det blivit en årlig tradition att anordna utomhusbio om somrarna. På vissa platser sker det i samband med ett större kulturevenemang, medan andra bara anordnar filmvisningar i stadens parker. Oavsett vilket är utomhusbio något som många uppskattar, vilket kanske inte är märkligt om man betänker hur kort sommaren är i Sverige. Under de få månaderna som det är varmt nog att vara ute vill svenskar därför ogärna tillbringa ett par timmar inomhus i biomörker, utan tittar hellre på film under månljuset på en gräsmatta. Det verkar med andra ord vara en tradition som kommer att leva vidare.picnic-918754_960_720

I Stockholm anordnas sommarbio utomhus varje år i samband med Stockholms filmfestival. År 2015 hölls filmvisningarna i Rålambshovsparken på Kungsholmen mellan den 12 och 16 augusti. Temat var rymden, och under de fem kvällarna visades därför filmer som 2001: Ett rymdäventyr, Alien, E.T. och Det femte elementet. Alla filmvisningar var helt gratis, och alla besökare rekommenderades att ta med filt och picknick.

Även i Göteborg visades utomhusfilmer i samband med ett större evenemang, nämligen Göteborgs Kulturkalas. Mellan den 11 och den 16 augusti 2015 visades film i Kronhusgården, och filmkvällarna inleddes med det politiska, hjärtevärmande brittiska dramat Pride.

Även i mindre städer i Sverige, som Västerås, anordnas utomhusbio, om än i mindre omfattning. Under sommaren 2015 visades två filmer på Lögastrand på kvällarna den 14 och 15 augusti, med starttid ”så fort det blir mörkt”. Västerås satsade på svenskregisserade filmer, och valde Filip och Fredriks dokumentär Trevligt folk som första film, och Lasse Hallströms 100 steg från Bombay till Paris som andra film. Om du tycker att det låter trevligt och spännande att gå på utomhusbio men inte har provat på det ännu, får du hålla utkik i evenemangsprogrammen för dessa städer inför sommaren 2016!

Vissa föredrar dock att titta på film inomhus, kanske helst nedbäddade i sängen med myskläder och tjocka täcken. I Sverige är också klimatet sådant att det under den större delen av året passar bättre med film inomhus än utomhus i våra parker. Därför kan det vara värt pengarna att investera i en riktigt skön säng, som man trivs i. Du hittar ett stort utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se.

Taggar: